Havermout bevat een groot deel van de dagelijkse mineralen en vitamines.
Het bevat veel vezels en weinig suikers.
Dit maakt van havermout een gezonde basis om granola van te maken.
Havermout wordt bereid door de hele haverkorrels te wassen, te pellen en ze te verhitten. Na deze behandeling worden ze eventueel in stukken geknipt en vervolgens met stoom verhit om ze daarna plat te walsen. Havermout kent vele culinaire toepassingen in zowel zoete als hartige gerechten. Een bekend gerecht is de havermoutpap of granola
Het een gezonde toevoeging aan het dagelijks dieet, omdat het tijdens de spijsvertering bindt met galzout, waardoor dit niet geresorbeerd wordt maar via de ontlasting het lichaam verlaat. Omdat galzouten in het lichaam gemaakt worden uit cholesterol, biedt het regelmatig eten van havermout een natuurlijke manier om de cholesterolspiegel omlaag te brengen.
Haver is van nature glutenvrij. Omdat haver, haverkorrels, en havermeel vaak verwerkt worden in bedrijven waar ook tarwe verwerkt wordt, kunnen ze gluten bevatten en zijn daardoor vaak niet geschikt voor een glutenvrij dieet. Glutenvrije havermout is verkrijgbaar.
Havermout is productieverhogend bij borstvoeding, wat inhoudt dat er meer melk geproduceerd wordt.